Skip to main content

Afbeelding bewerken / uploaden / invoegen

Afbeelding bewerken

In dit deel gaan we er vanuit dat de afbeelding zelf van goede kwaliteit is en niet op belichting of kleur hoeft te worden aangepast. We gaan in dit onderdeel alleen de resolutie aanpassen en eventueel uitsnijden naar het deel van de afbeelding dat we willen gebruiken.

Om de resolutie van een afbeelding aan te passen kun je verschillende programma's gebruiken. Binnen de website zijn er ook mogelijkheden, al zijn die enigzins beperkt en niet van de hoogste kwaliteit zoals je dat van Photoshop mag verwachten. Het is ook mogelijk om de resolutie automatisch bij het uploaden van de afbeelding aan te laten passen. Neem in dat geval contact met ons op zodat we dit specifiek voor de verschillende onderdelen kunnen instellen met een korte instructie daarbij.

In deze handleiding gaan we ervan uit dat je in bezit bent van PhotoShop Elements. Dit programma heeft wat minder mogelijkheden dan zijn grote broer, maar biedt voldoende mogelijkheden én met dezelfde kwaliteit. De kosten zijn ongeveer € 69.

Afbeelding verkleinen

Als je een afbeelding hebt geopend in Photoshop ga je in het menu naar "Bestand > Opslaan voor web".

Let op! Vergroot nooit een afbeelding want dit gaat ten koste van de kwaliteit van je afbeelding en de uitstraling.

Kies bij voorinstellingen voor JPEG hoog.

Als de uitstraling heel belangrijk is, dan kun je vervolgens ook kiezen voor de instelling "zeer hoog". Je kunt dit pas instellen als je gekozen hebt voor de de voorinstelling JPEG hoog, daarna kies je bij kwaliteit voor "Zeer Hoog". Zie volgende afbeelding.

Vervolgens kun je de juiste resolutie in pixels invoeren en kiezen voor opslaan.

De maximale resolutie die je nodig hebt is de breedste maat in pixels die een afbeelding in een bepaalde situatie op zijn grootst weergeeft. Het is moeilijk om hier aan te geven wat dat voor deze website is omdat het per onderdeel maar ook per element verschillend kan zijn.

Indien wenselijk kunnen we een specifiek lijst met maten van deze website opgeven in het gepersonaliseerde deel van de handleiding (Mijn website onderdelen). Een gemiddelde website is ongeveer 1200 pixels breed. Wil je precies weten hoe groot de afbeelding moet zijn om voor de website te gebruiken neem dan contact met ons op. In de meeste gevallen is 800 x 600 pixels een mooi formaat voor foto's die wat kleiner op de website worden getoond. Gebruik je een afbeelding over de volledige breedte van de website gebruik dan 1920 x 1080 pixels. 

Let op! Gebruik nooit spaties in de naamgeving. Vervang spaties altijd door een koppelteken - of underscore teken _ .

Afbeelding uitsnijden

Soms is het nodig of vind je het mooi(er) om maar een deel van de foto te gebruiken. In dat geval ga je de foto uitsnijden. Volg hiervoor de volgende stappen.

1. Open een foto

2. Ga naar "Afbeelding / Uitsnijden" of rechtstreeks naar het icoontje zoals hiernaast aangegeven

 

3. Pak een hoek vast met je linkermuisknop en sleep tot je de gewenste uisnede hebt gemaakt.

Tip! Je kunt onderin links ook meteen de juiste verhouding invoeren. Dit is vooral handig als je meerdere afbeelding in dezelfde verhouding wilt weergeven. Dit kan ook met de template als je dat zou willen. Maar als je het hier doet is dat beter, want dan heb je zelf de volledige controle over de uitsnede.

4. Klik op het groene vinkje als je de uitsnede wilt toepassen.

5. Je kunt nu de afbeelding eventueel nog verkleinen en vervolgens opslaan voor web zoals hierboven al beschreven bij bestanden verkleinen.

Afbeelding uploaden

Nadat je een afbeelding de juiste resolutie hebt gegeven in Photoshop of een ander programma, dan kun je de afbeelding gaan uploaden.

Heb je geen kennis van Photoshop of wil je je er liever niet in verdiepen, dan is het ook mogelijk om de resolutie van de foto automatisch aan te laten passen door de website. Neem in dat geval contact met ons op zodat we dit specifiek voor de verschillende onderdelen kunnen instellen met een korte insctructie daarbij.

Afbeelding Comprimeren

Om een pagina snel te kunnen laden, is het belangrijk dat je de afbeelding comprimeert voordat je deze gaat uploaden. Google en andere zoekmachines geven je een betere ranking als je de afbeeldingen netjes hebt gecomprimeerd.

Je kunt dat online doen met het programma tiny jpg / png zie de linkjes hieronder. Heb je veel afbeeldingen dan is het ook mogelijk om dit binnen de website zelf te regelen met een betaalde plugin. Neem in dat geval contact met ons op.

Het uploaden kan op verschillende manieren, maar we gaan hier uit van de eenvoudige methode en dat de afbeelding dus al de juiste resolutie heeft.

Je kunt navigeren door de mappen door deze aan te klikken en/of een stap terug te gaan in het kruimelpad erboven. 

  1. Ga via de Media Manager naar de juiste map of maak een nieuwe map aan waarin je de afbeelding wilt uploaden. 
  2. Kies voor de knop uploaden rechtsboven en selecteer de afbeelding en kies voor openen. 

De afbeelding staat nu in de map die je hebt gekozen. Indien wenselijk kun je nu nog de naam van de afbeelding aanpassen zodat deze meer geschikt is voor zoekmachines of makkelijker om zelf terug te vinden. Hoe je de afbeelding kunt aanpassen staat omschreven in het basisdeel van de Handleiding bij Media Manager.

Let op! Gebruik nooit spaties in de naamgeving. Vervang spaties altijd door een koppelteken - of underscore teken _ .

Belangrijk! Zorg dat je altijd in de juiste map staat voordat je de afbeelding gaat uploaden. Doe je dit niet dan wordt het later lastig om afbeeldingen terug te vinden om bijvoorbeeld te verwijderen of aan te passen. Voor projecten of nieuws-items hebben we aparte mappen aangemaakt. Indien wenselijk kun je zelf ook nog mappen aanmaken.

Afbeelding invoegen

Een afbeelding invoegen gaat vanuit de Media Manager. Selecteer de afbeelding die je wilt invoegen en klik op selecteer. 

N.B.: Een afbeelding op een website plaatsen lijkt eenvoudig, maar afhankelijk van de vormgeving van de website en hoe deze moet reageren op de verschillende apparaten kan dit best ingewikkeld zijn als je hier niet vaak mee te maken hebt. 

We gaan er hier vanuit dat je een afbeelding wilt invoegen voor een eenvoudige situatie zoals bijvoorbeeld een nieuwsartikel of een project. In alle andere gevallen is het beter om hier een specifieke instructie voor te vragen zodat we deze toevoegen aan het gepersonaliseerde deel van deze handleiding bij "Mijn website onderdelen".

Nadat je een afbeelding hebt geselecteerd kun je het formaat aangeven bij de invoervelden BREEDTE en HOOGTE. Heb je de afbeelding al in de juiste resolutie toegevoegd dan hoef je hier niks te doen. 

Als je de oorspronkelijke verhouding van de afbeelding wilt behouden dan kun je er voor kiezen om slechts één van twee velden te gebruiken. Dus of alleen de hoogte of alleen de breedte. De template past dan automatisch de andere zijde aan.

Je voert hier altijd de breedste maat in die een afbeelding in een bepaalde situatie op zijn grootst weergeeft. Het is moeilijk om hier aan te geven wat dat voor deze website is omdat het per onderdeel maar ook per element verschillend kan zijn.

Indien wenselijk kunnen we een lijst met sepcifieke maten van deze website opgeven in het gepersonaliseerde deel van de handleiding (Mijn website onderdelen). Je voert de maat altijd in pixels in. Een gemiddelde website is ongeveer 1200 pixels breed. Wil je precies weten hoe groot de afbeelding moet zijn die je wil gebruiken neem dan contact met ons op. Als je twijfelt voer dan altijd iets groter in. In de meeste gevallen is 800 x 600 pixels een mooi formaat. Gebruik je een afbeelding over de volledige breedte van de website gebruik dan 1920 x 1080 pixels. 

Als je zowel horizontaal als verticaal een resolutie opgeeft dan kan je hiermee de zijkanten eraf snijden om zo bijvoorbeeld meerdere afbeeldingen hetzelfde formaat te geven als je dat wil. Zorg wel dat je dit test op alle apparaten. Indien je verschillende formaten wil hebben voor verschillende apparaten neem dan contact met ons op.

Bij Afbeelding Alt geef je een omschrijving van de afbeelding op voor blinden en slechtzienden. Doe dit, want dit wordt gewaardeerd door Google en andere zoekmachines.