Skip to main content

De Basis

Op deze pagina gaan we in op de basisprincipes van de website en template en waar je moet zijn om de inhoud aan te passen.

We behandelen hier vooral basisbegrippen om kleine wijzigingen zelf door te kunnen voeren. In het hoofdsstuk "Bewerkingen" gaan we iets dieper in op bepaalde onderwerpen.

Bij grote of ingewikkelde aanpassingen adviseren we om dit niet zelf te doen. Er komt toch vaak meer bij kijken dan op het eerste oog zichtbaar is, denk aan het optimaliseren van afbeeldingen (kleuren, belichting), SEO aanpassingen, het controleren en/of redigeren van teksten, meedenken en zorgen voor de juiste grafische vormgeving én weergave op desktop, tablet en mobiel.

Het CMS en inloggen

Het CMS is het systeem waarmee de website is gemaakt. Dit staat voor Content Management Systeem. Je krijgt met dit systeem te maken zodra je de inhoud van de website wilt gaan aanpassen.

Je kunt de website aan de voor- en aan de achterkant bewerken. Aan de achterkant zijn vaak meer mogelijkheden. We gaan er in deze handleiding daarom vanuit dat je de wijzigingen aan de achterkant uitvoert. Mocht je snel even een kleine aanpassing willen doen, dan kun je dat dus ook eenvoudig aan de voorkant doen. In de FAQ op deze pagina staat beschreven hoe je dat kunt doen.

Om op de achterkant te komen moet je je domeinnaam met de volgende tekst aanvullen: /administrator/?startbeheren
Het ziet er dan bijvoorbeeld zo uit: https://mijndomeinnaam.nl/administrator/?startbeheren
Gebruikersnaam en wachtwoord zijn hetzelfde als waarmee je nu bent ingelogd.

Je kunt ook de button gebruiken die we op je website hebben geplaatst als je bent ingelogd om op de achterkant van de website te komen. Maar de URL is vooral handig om aan je favorieten toe te voegen zodat je de volgende keer makkelijk kunt inloggen zonder die lange URL hoeft te onthouden.

Als je eenmaal bent ingelogd, zie je het scherm zoals hiernaast afgebeeld. Het gedeelte waar de rode cirkel omheen staat, hebben wij speciaal voor elke website gemaakt. Wat daar staat, kan per website verschillen. Dit zijn linkjes om snel op de juiste plek uit te komen zonder zelf te hoeven onthouden waar je in het CMS moet zijn. 

  1. Bij punt 1 kun je het zijmenu inklappen
  2. Bij punt 2 kun je weer terug komen op deze pagina.
  3. Bij punt 3 ga je naar de website bouwer.
  4. Bij punt 4 kun je een tab openen met de voorkant jouw website.

De YOOtheme template

Met de YOOtheme template kun je bijna de hele website vormgeven. Dus niet alleen de inhoud van de pagina's, maar ook de kleuren, vormgeving en zelfs de werking van verschillende onderdelen. De inhoud staat soms ook bovenaan of onderaan een pagina, die delen noemen we modules. Ook modules kun je hier aanpassen. Deze handleiding beperkt zich alleen tot de pagina's (bouwer) en modules waarmee de inhoud van de website is aan te passen.

Je kunt bij punt 1 en 2 de template openen door in het menu op YOOtheme te klikken of op de link "Pagina's bewerken" zoals in het voorbeeld hiernaast. Dit kan alleen als je bent ingelogd op de achterkant van de website. Dus ben je via de voorkant op deze pagina gekomen, dan kun je onderstaande knop gebruik om op de achterkant te komen.

Als je de template hebt geopend zie de volgende indeling.

  • Er is een menu om naar de pagina's of modules te gaan.
  • Er is een knop (linksonder) om het zijscherm tijdelijk te verbergen en een schuif om het zijscherm breder of smaller te maken.
  • Er is ook een groep iconen (midden onder) waarmee je kunt bekijken hoe de website op een mobiel of tablet wordt weergegeven. Als je 2x op dezelfde knop klikt kun je hiermee het beeld horizontaal of verticaal draaien.

Extra documentatie

Wanneer je dieper in wil gaan op de template dan kun je hier een aantal videos terugvinden van de verschillende onderdelen en de werking ervan.

De bouwer

De bouwer is een onderdeel is van de template waarmee je de pagina's kunt aanpassen. De bouwer bestaat uit secties (sections), rijen (rows) en elementen (elements). De secties en rijen zorgen voor de structuur en de lay-out van de pagina's en de elementen voor de inhoud. 

Je kunt naar elke willekeurige pagina navigeren en de bouwer openen door in het zijmenu naar pagina's of modules te gaan zoals hierboven beschreven. Vervolgens kun je zoals hiernaast weergegeven de pagina die je bekijkt openen met de knop "bouwer"of "builder" of je klikt op 1 van de pagina's links in de lijst. Je kan hier ook evt. taal instellen of zoeken naar een specifieke pagina als je hem via navigeren niet kunt vinden. Dit is vooral handig bij verborgen pagina's voor landingspagina's.

In de bouwer zie je aan de linkerkant (in het grijze gedeelte) de blokken waarmee de pagina is opgebouwd. Aan de rechterkant zie je de website zoals gewone gebruikers deze zien. Heb je een klein scherm dan kan het zijn dat het rechterscherm niet representatief is, omdat de opmaak van de pagina zichzelf aanpast aan kleinere schermen zoals een tablet. Om de website helemaal te kunnen zien kun je links onderin de bouwer verbergen of weer zichtbaar maken, zodat het scherm aan de rechterkant wel op de juiste manier in zijn geheel getoond wordt.

Wanneer je een wijziging uitvoert in de bouwer, dan zie je bovenaan een blauwe knop "ontwerp opslaan" verschijnen. Hiermee sla je de aanpassing op. Als je vergeet om op te slaan geeft het systeem ook nog een herinnering voordat je de pagina verlaat.

Hieronder zie je in het grijs een vraagteken staan (zie afbeelding rechts). Daarmee kun je helpvideo's bekijken over de verschillende onderdelen van deze template. Deze video's zijn in het Engels.

In de bibliotheek kun je voorbeeldpagina's opzoeken en gebruiken, maar ook je eigen bewaarde onderdelen terugvinden.

Hier zie je een voorbeeld van een sectie (1), rij (2) en twee elementen (3).

  • Met behulp van het pennetje kun je dit onderdeel aanpassen. 
  • Met de twee blokjes schuin achter elkaar kun je dit onderdeel kopiëren.
  • Met behulp van het pijltje omhoog kun je het onderdeel bewaren.
  • Het prullenbakje verwijder je dit onderdeel.
  • Met het witte plusje (midden onderaan element) kun je een element toevoegen.
  • Met de grijze plusjes kun je secties (plusje links) of rijen (plusje rechts) toevoegen.

Secties, rijen en elementen kun je eenvoudig verplaatsen door deze te slepen naar de gewenste plek.

Naar de juiste pagina gaan

Om bij de pagina te komen die je wil aanpassen, kun je gewoon door de website heen navigeren zoals je dat als gebruiker ook doet. De bouwer zal zich in het linker deel van het scherm hierop aanpassen en de betreffende elementen van die pagina laten zien.

Navigeren in de bouwer

Als je in de bouwer zit in één van de secties, rijen of elementen kun je altijd weer een stap terug door links bovenin bij de pijl terug te klikken. Hier staat afhankelijk van waar je bent aangegeven waar je naar terug gaat.

Secties

Als je in de bouwer zit, zijn secties zijn de grootste onderdelen op een pagina. Binnen een sectie kun je rijen en elementen plaatsen. Alles wat je op het niveau van de sectie doet, heeft invloed op de rijen en elementen die hierin zijn opgenomen.

Een sectie toevoegen

Je kunt een sectie toevoegen door met je muis links boven of onder een sectie te bewegen en vervolgens op het plus icoontje te klikken. Het plus icoontje komt pas in beeld als je daar met je muis in de buurt komt. 

Een sectie bewerken

Je kunt de sectie bewerken met het pennetje of kopiëren met de 2 blokjes die schuin achter elkaar staan. Verder kun je met het pijltje omhoog de sectie met al zijn inhoud opslaan of verwijderen met het prullenbakje. Als je een sectie verwijdert, dan verwijder je ook alle rijen en elementen daarin.

Rijen

Een rij zit altijd in een sectie. Je kunt meerdere rijen toevoegen aan een sectie. Je kan een rij ook opdelen in kolommen. In een rij zitten uiteindelijk de elementen. 

Een rij toevoegen

Standaard zit er altijd 1 rij in een sectie. Dus je hoeft bijna nooit een rij toe te voegen. Als je dit toch wil dan kun je een rij toevoegen door met je muis rechts onder een rij te bewegen en vervolgens op het plus icoontje te klikken. Het plus icoontje komt pas in beeld als je daar met je muis in de buurt komt. 

Een rij bewerken

Je kunt een rij bewerken met het pennetje of kopiëren met de 2 blokjes die achter elkaar staan of verwijderen met het prullenbakje. Als je de rij verwijderd dan verwijder je ook alle elementen daarin.

Een rij in kolommen opdelen

Als je de rij gaat bewerken (je hebt op het pennetje rechts van de rij geklikt), kun je ook het aantal kolommen bepalen door hierop te klikken. Er opent zich dan een pop-up met alle mogelijkheden. 

Je kunt ook de eigenschappen van elke kolom aanpassen in dit overzicht, maar dat gaat te ver om te bespreken zoals vele duizenden andere instellingen en mogelijkheden.

Elementen

De elementen zijn het kleinste onderdeel van de bouwer, maar zijn het meest aanwezig op de website. De elementen verzorgen de inhoud van de pagina. Er zijn verschillende elementen, elk met zijn of haar specifieke eigenschappen (en instellingen).

Elementen toevoegen

Je kunt elementen toevoegen door op het plus icon te klikken op een lege rij of onder elk element. Als je dat hebt gedaan, verschijnt er een pop-up met alle elementen waar je uit kan kiezen.

Elementen bewerken

Je kunt elementen bewerken door deze aan te klikken. Je krijgt dan de mogelijkheid om inhoud toe te voegen of te wijzigen. 

  • Met de knop Instellingen kun je de vormgeving aanpassen.
  • Met de knop Pijlen kun je een grote editor openen met meer mogelijkheden en ruimte om teksten aan te passen. 

Elementen vinden op een lange pagina

Soms is een pagina zo lang en zijn er zoveel elementen dat je niet snel genoeg kunt zien of je het juiste element hebt om te bewerken. Hier zijn 2 manieren voor bedacht: 

1. Als je over de elementen beweegt met je muis, dan zie je aan de rechterkant van het scherm het betreffende element geselecteerd worden met een blauw kader. Op die manier weet je welk element je te pakken hebt.

2. Je kunt ook in de rechterhelft op website zelf over de inhoud bewegen om de elementen te vinden. Hier krijg je ook meteen knoppen te zien waarmee je de elementen kunt bewerken, kopiëren, bewaren of verwijderen. 

De Editor

In de HTML editor kun je de inhoud van de elementen aanpassen. Je kunt hier tekst maar ook afbeeldingen in bewerken, al adviseren we de afbeeldingen altijd als los element te plaatsen omwille van een betere layout en uitstraling van de website.

We adviseren bij het wijzigen van de tekst zo min mogelijk opmaak in de editor te gebruiken. De instellingen voor uitlijning, kleur, lettertypes, grootte, kolommen, etc. kun je vinden in het tabblad "Instellingen". Mocht je toch graag wijzigingen doorvoeren in de tekst die verder gaan dan de basisknoppen dan kun je met onderstaande button met de vier pijlen een grotere HTML editor openen met meer mogelijkheden voor bijvoorbeeld tabellen en hyperlinks, etc. 

Ook de tekstuitlijning kun je het beste in de tab "Instellingen" doen, tekstuitlijning staat bijna helemaal onderaan in die tab. Je kunt daar ook aangeven of dit op alle apparaten moet worden doorgevoerd of alleen vanaf een bepaalde breedte.

Verder kun je hier ook de tekst middels een beweging in beeld laten verschijnen. Dit kun je instellen bij "Animatie". Hiermee maak je je pagina wat spannender omdat er wat 'gebeurt'. Pas hiermee echter wel op dat je het niet te bont maakt ;-)

Als laatste kun je ook bij alle elementen aangeven of deze zichtbaar moet zijn voor mobiel of desktop of voor beide. Zo kun je verschillende teksten of elementen maken voor verschillende apparaten. Vergeet niet dit goed te testen met de knoppen onderin.

Indien je specifieke informatie zoekt over de uitgebreide editor dan kun je die hieronder vinden bij de leverancier (Engelstalig).

Media Manager (Yootheme)

In de Media Manager kun je afbeeldingen en videos terugvinden om te gebruiken op je pagina. 

De Media Manager wordt geopend als je in een element zit en ergens een afbeelding of video gaat toevoegen. Je kan de Media Manager openen door op een bestaande afbeelding te klikken of zoals hieronder op de tekst afbeelding selecteren.

Bij "Instellingen" kun je o.a. schaduw toevoegen of ronde hoeken geven en nog wat andere instellingen terugvinden.

In de Media Manager kun je door je mappen navigeren (1), je kunt de afbeeldingen in een lijst of in een raster tonen (2), extra mappen aanmaken en media uploaden. Houd het aantal verschillende mappen beperkt. Een extra map aanmaken is bijvoorbeeld slim wanneer je foto's van nieuwsbrieven bij elkaar wilt houden. Je kunt bijvoorbeeld een map per jaar aanmaken. Zorg dat media altijd in een map wordt geplaatst.

Bij punt (3) kun je een afbeeldingen zoeken, verwijderen of hernoemen (let op! als je een afbeelding gaat hernoemen maar ook al ergens hebt gebruikt zul je die daar opnieuw moeten plaatsen). 

Bij punt (4) kun je stockfoto's uitzoeken die je zakelijk mag gebruiken. 

Mocht je nieuwe foto's willen toevoegen (uploaden) of gebruik willen maken van Unsplash, dan is het in alle gevallen belangrijk dat je voor de afbeeldingen de juiste resolutie gebruikt. Doe je dit niet dan wordt je pagina traag en krijg je strafpunten van Google en andere zoekmachines. Hoe je de juiste resolutie kan bepalen en hoe je de resolutie kunt aanpassen wordt uitgelegd in het hoofdstuk "Bewerkingen".

FAQ (Veel gestelde basisvragen)

Hoe kan ik de website bewerken aan de voorkant?

Als je bent ingelogd op de voorkant, dan kun je op bijna elke pagina rechts onderin deze button terugvinden. De kleur kan per website verschillen, maar hiermee open je de pagina om deze te gaan bewerken. Kies vervolgens voor de paarse knop met Yootheme Builder om de bouwer te openen. Houd er rekening mee dat je dan alleen die pagina kunt aanpassen.

Hoe kan ik een Sectie, Rij of Element tijdelijk uitschakelen?

Je kunt een Sectie, Rij of Element tijdelijk uitschakelen voor de gebruikers van de website. Bewerk hiervoor het betreffende onderdeel door op het potlootje te klikken om deze te bewerken. En je kiest vervolgens voor het tabblad Geavanceerd (Advanced). Als je daar naar beneden gaat zie je een knop disable section /row of element. Als je die aanklikt wordt de sectie, rij of het element uitgeschakeld voor bezoekers. In de bouwer wordt dat aangetoond met een rood kader eromheen.

Het voordeel hiervan is dat jij het wel kan zien maar de gebruikers niet. Hierdoor hoef je het onderdeel niet in één keer af te maken en kun je het in stappen helemaal naar je wens maken totdat je tevreden bent.

Tip! Als je een sectie uitschakeld dan zijn ook alle rijen en elementen daarbinnen uitgeschakeld. Dus die hoef je niet apart ook nog uit te schakelen.

Met hetzelfde vinkje kun je het onderdeel ook weer zichtbaar maken.